INTERVENCIÓ DE SÍLVIA TARRAGÓ EN LA PRESENTACIÓ DE LA 2a TROBADA DE POETES DEL MARESME

Bona tarda a tothom i benvinguts a aquest espai que serà l’escenari des d’on podreu gaudir d’una panoràmica sobre algunes de les veus destacades de la poesia actual feta a la nostra comarca.

Sílvia Tarragó durant la seva intervenció. Darrera, d'esquerra a dreta, Laura Dalmau, Eduard Miró i Guillem Vallejo. Foto: Núria López.

Aquest recital forma part de les propostes incloses dins el programa Espais de Poesia que realitza l’ajuntament d’Alella durant el mes d’abril. Va néixer fa molt poc, concretament l’any passat, com sabreu alguns dels presents que ja vau assistir-hi. La bona acollida que va tenir aquella primera trobada, juntament amb la necessitat de donar a conèixer la diversitat i la importància de la veus poètiques existents a la nostra comarca, han fet possible la continuïtat d’aquest festival de poesia en directe.

Avui, en la Segona Trobada de poetes del Maresme hem convidat sis escriptors que, des de les seves particulars talaies, fa anys que es dediquen a difondre la poesia mitjançant actes i publicacions tant impreses com digitals. L’escriuen, la reciten, l’ensenyen i la promouen. Són militants de la paraula que fan servir els versos per acostar al públic la seva particular visió del món, un món on podem trobar referències, més o menys evidents, al lloc que els vincula: El Maresme.

Anna Maluquer llegint els seus poemes. Foto: Núria López.

Encara que es tracta d’estils molt diferents, amb enfocaments i temàtiques dispars, tenen un pòsit que remet als moviments del mar i a les ondulacions de la serralada. Un solatge amb denominació d’origen Alella, que els defineix i identifica perquè, com les vinyes d’Alella, els poetes maresmencs es troben en lluita contra l’expansió de la gran àrea urbana. Ubicats en un territori que bressolen les ones i els turons, igual que el vi d’Alella, els seus poemes relliguen tradició amb modernitat, passat amb futur, natura amb urbs, mar amb muntanya.

Així, sota la particular aparença i estructura de cadascuna de les veus que avui es reuneixen, podem trobar un sediment amb aquest gust per la terra i aquesta alegria del vi.

En els versos de Laura Dalmau, per exemple, hi trobareu l’erotisme i la sensualitat que desprén la paraula. A la boca són frescos i amb molt de gust, caracteritzats per l’original punt d’agulla natural que intensifica les sensacions i convida a tornar a llegir.

Albert Calls en un moment del recital. Foto: Núria López.

En els d’Eduard Miró l’evocació del perfum que despulla el silenci us desvetllarà un aroma expressiu, elegant, de fuita madura, cítrics i espècies. Saborós a la boca, fruitós, llarg i dolç.

En la poesia de Guillem Vallejo retrobareu els apassionats viaranys del desig. A la boca els poemes es mostren frescos, melosos i potents i deixen un intens regust llarg i persistent.

En els d’ Anna Maluquer, en canvi, descobrireu l’esponteneïtat del moment i l’aparent fragilitat de les instantànies. A les oïdes són evocadors i elegants amb matisos socials, ritme intens i una excel•lent acidesa.

Per la seva banda, els poemes d’Albert Calls, directes i francs, us portaran a la immediatesa més propera i a la reflexió més clara. Són d’una tonalitat expressiva de fi regust amarg amb molt volum i ben equilibrats.

Finalment, la poesia de Jordi Bilbeny us recordaran la força, la potència de tot allò contingut en la llavor. Es tracta de versos d’ampli espectre poètic, amb una frescor que li proporciona equilibri i amb un ritme intens, elegant i vellutat.

Ells són els sis poetes que ens acompanyaran avui per compartir la seva veu i oferir-nos la seva particular visió del món, el més proper i el més llunyà, que els envolta i els uneix.

Anuncis
  1. Deixa un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: